aardappelen

Geschiedenis

Het is het jaar 1537, in de buurt van Bogota, Colombia, waar de eerste Europeaan een aardappel eet. Het zal echter nog dertig jaar duren voordat er in Europa op redelijke schaal aardappelen worden gegeten. Bijna 500 jaar later eet de Nederlander bijna 90 kilo van deze groente per jaar, in alle mogelijke variaties. Er is de laatste 500 jaar veel met de aardappel gebeurd. Door oorlogen en het verdrijven van andersgelovigen, verspreidt de aardappel zich over Europa. De aardappel brengt verandering in het eet- en leef patroon van de Europeaan. Het eten wat voordien bestond uit erwten, bonen en meel en de volgende dag hetzelfde maar in een andere volgorde, begon gevarieerder te worden. Het is de meest besproken en beschreven plant, en heeft de westerse wereld voor een groot deel het gezicht gegeven dat het nu heeft.

IMG_3075a

FOTO: aardappels rooien

 Onze teelt

De aardappelen die wij op ons bedrijf telen zijn van het ras Innovator, door zijn lange vorm en witte kleur uitstekend geschikt om frietjes van te maken. Ook worden er kleine hoeveelheden van nieuwe rassen geprobeerd.

Het bouwplan

De aardappel heeft een vaste plaats in het bouwplan, het is geen gewas wat je het ene jaar wel en het andere jaar niet teelt. Ik zal één en ander verduidelijken aan de hand van onderstaand overzicht.

jaar 1 september we gaan proefvelden bekijken, vergelijken en beoordelen welk ras voor ons het geschiktst is.
jaar 1 oktober we bestellen bij een handelaar die hoeveelheid pootgoed welke we het volgend jaar nodig hebben.
jaar 2 maart het bestelde pootgoed komt gewassen aan op het bedrijf.
jaar 2 april de aardappelen worden in het land gepoot.
jaar 2 september de aardappelen worden geoogst en opgeslagen in een geventileerde loods.
jaar 3 mei de aardappelen komen uit de loods en gaan naar de verwerkende industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *