Uien

Geschiedenis

Vanaf 1985, het jaar dat we in de polder zijn gekomen, telen we uien. Elk jaar zo’n 10 hectares. De uien worden na de oogst ook op het bedrijf gedroogd en bewaard. In het voorjaar (april) worden de kleine uienzaadjes (3mm) met een speciale machine in rijtjes gezaaid. Een combinatie van chemische middelen en handwerk moet er voor zorgen dat er geen onkruid in het perceel komt. Uien hebben niet voldoende loof om de grond te bedekken(dit geeft meer kans op onkruid).

IMG_2347a

FOTO: de uienrooier

Als de uien in september zijn gestreken (loof gaat liggen omdat ze rijp worden) begint de oogst. Dit gaat met machines evenals het transport en het vullen van de bewaarschuur. Een systeem van verstelbare transportbanden zorgt ervoor dat de ui zonder beschadiging in de hal komt. Omdat het Nederlandse klimaat het soms af laat weten, worden de uien in de bewaring met gaskachels verder gedroogd. Een snelle droging voorkomt het binnentreden van allerlei schimmels en maakt de ui langer bewaarbaar. Ventilatoren blazen de opgewarmde lucht door de uien. Daarna worden de uien met buitenlucht gekoeld, een computer regelt de bewaring verder, naar wens en instelling van de boer.

De uien kunnen zo worden bewaard tot april het volgend jaar. Ook dan moet de kwaliteit zo goed zijn,dat ze na een zeereis van enkele weken goed op de markt in Moskou, Brazilië of Singapore liggen. Want de Nederlandse ui gaat de hele wereld over.

IMG_2377a

FOTO: Uien op de rooier

Uienoogst

In Zuidelijk Flevoland worden veel uien van een goede kwaliteit geteeld. De Beurs van Emmeloord, waar handelaren en telers wekelijks prijsafspraken maken, is bekend in heel Europa. De prijzen die een teler kan krijgen voor zijn product kan hij lezen op het internet of of via een SMS. (buitenlandse handelaren weten de prijzen ook en proberen hun inkoop daaraan te relateren)

Een aantal telers komt regelmatig bijeen om, door uitwisselen van ervaringen de kwaliteit van de uien hoog te houden en zo nodig te verbeteren. Proefvelden worden bezocht en sprekers worden uitgenodigd om hun verhaal te doen. Ook worden collega boeren in het buitenland  bezocht, dit om van elkaar te leren.

IMG_2786a

FOTO: Uien laden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *