Suikerbieten

Suiker is een belangrijke energieleverancier voor het menselijk lichaam.In bijna alles wat we eten of drinken zitten wel suikers verwerkt. Per persoon eten we 32 kilo suiker per jaar en van kinds af aan vindt iedereen het lekker.

Van zaad tot suiker

Voordat de suiker in de winkel ligt, moet er nog veel gebeuren. In de winter maken we een keuze, welk ras bieten we gaan zaaien. Er zijn verschillende soorten die elk hun specifieke eigenschappen hebben: de een heeft meer suiker dan de ander, de ander heeft weer meer blad dan de ene (wat veronkruiding tegengaat), het ene ras is eerder oogstbaar en een ander ras groeit ondieper, zodat het onder nattere omstandigheden beter is te oogsten

de bietenzaadjes die 5 mm groot zijn, worden met een speciale machine gezaaid. 12 rijen tegelijk met een afstand tussen de rijen van 50 cm. In de rij worden de zaadjes elke 20 cm gelegd. De banden van de trekker zijn zo afgesteld dat deze tijdens het zaaien niet over de rij lopen. De wortels van een biet groeien beter in een niet aangedrukte grond. De wortels van bieten groeien wel tot 1 meter diep. Een biet die groeit produceert naast suiker ook zuurstof. In het groeiseizoen, wat loopt van april tot november, produceert een hectare bieten meer zuurstof dan een hectare bos.

DSC01375a

FOTO Bietenrooier

 

Oogst suikerbieten

De oogst van suikerbieten loopt van eind september tot half november. In deze tijd groeit een zaadje van enkele grammen uit tot een biet van soms meer dan een kilo. Per hectare oogsten we 90.000 kilo bieten: dit is ongeveer 15.000 kg suiker. De bieten worden met vrachtauto’s naar de fabrieken van de Suiker unie¬†gebracht, en daar verwerkt tot suiker. De vermalen bieten, dan zonder suiker, gaan weg als veevoer (pulp).

Keuringsdienst van waarde

In 2012 besteedde het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde aandacht aan suiker. Op ons bedrijf werd de oogst van de suikerbieten gefilmd. Bekijk de aflevering HIER.

DSC01373a

FOTO: Opnames op het bietenperceel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *